Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2017

ΤΑ ΜΙΓΜΑΤΑ

ΚΕΦ. 2.2: ΜΕΛΕΤΩΝΤΑΣ ΤΑ ΔΙΑΛΥΜΑΤΑ




ΔIΔAKTIKOI ΣTOXOI:

  • Να διαπιστώσουν οι μαθητές πειραματικά ότι η ποσότητα μίας ουσίας που μπορεί να διαλυθεί σε ένα διαλύτη είναι περιορισμένη.
  • Να διαπιστώσουν οι μαθητές πειραματικά ότι η ποσότητα μίας ουσίας που μπορούμε να διαλύσουμε σε ένα διαλύτη εξαρτάται από την ποσότητα του διαλύτη.
  • Να διαπιστώσουν οι μαθητές πειραματικά ότι η ποσότητα μίας ουσίας που μπορούμε να διαλύσουμε σε ένα διαλύτη εξαρτάται συχνά από τη θερμοκρασία του διαλύτη.
Στα υγρά διαλύματα διακρίνουμε τον διαλύτη και τη διαλυμένη ουσία.

Διαλύτης ονομάζεται το συστατικό το οποίο περιέχεται στο διάλυμα σε μεγαλύτερη ποσότητα. Αν ένα μόνο από τα συστατικά του διαλύματος είναι υγρό, τότε αυτό ονομάζεται διαλύτης, ανεξάρτητα από την ποσότητά του. Όταν ο διαλύτης ενός μίγματος είναι το νερό, τότε το διάλυμα ονομάζεται υδατικό.

Διαλυμένες ουσίες ονομάζονται τα υπόλοιπα συστατικά του μίγματος εκτός του διαλύτη.
Ίζημα ονομάζεται η επιπλέον ποσότητα στερεής ουσίας που προσθέτουμε και δε διαλύεται, αλλά κατακάθεται στον πυθμένα του δοχείου. Επομένως, η ποσότητα μιας ουσίας που διαλύεται σε έναν διαλύτη δεν είναι απεριόριστη.Το διάλυμα που περιέχει τη μέγιστη ποσότητα διαλυμένης ουσίας που μπορεί να διαλυθεί ονομάζεται κορεσμένο.

Η ποσότητα της διαλυμένης ουσίας που μπορεί να διαλυθεί σε έναν διαλύτη εξαρτάται από την ποσότητα, τη θερμοκρασία, το είδος του διαλύτη και το είδος της διαλυμένης ουσίας.