Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2011

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΚΤΙΡΙΟΥ

Πώς περιγράφουμε ένα κτίσμα
  • Ποιο είναι το κτίσμα
  • Πού βρίσκεται
  • Πότε χτίστηκε
  • Γενική εντύπωση (πώς φαίνεται από έξω)
  • Από ποια υλικά είναι φτιαγμένο, πώς έχει κατασκευαστεί
  • Πώς είναι στο εσωτερικό του (πώς είναι από μέσα)
  • Σκέψεις και συναισθήματα που μας προκαλεί
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΚΥΚΛΑΔΙΤΙΚΟΥ ΑΝΕΜΟΜΥΛΟΥ
1) Πού είναι χτισμένος 2) Πώς είναι (ποια εντύπωση δημιουργεί όταν τον αντικρίζουμε, ποια είναι τα γενικά χαρακτηριστικά της κατασκευής του, από τι υλικά είναι φτιαγμένος) 3) Σε τι χρησίμευε (και αν χρησιμοποιείται και σήμερα) 4) Πώς τον έβλεπαν οι κάτοικοι, πόσο σημαντικός ήταν για τη ζωή τους 5) Ποια συναισθήματα και σκέψεις μάς προκαλεί ο ανεμόμυλος



Ο ελληνικός ανεμόμυλος
Ο πρώτος ανεμόμυλος σχεδιάστηκε από τον Ήρωνα τον πρώτο μετά Χριστόν αιώνα. Ήταν οριζόντιου άξονα περιστροφής και είχε τέσσερα πτερύγια.
 Στην Ελλάδα η χρήση των ανεμόμυλων υπήρξε αρκετά εκτεταμένη, λόγω του πλούσιου αιολικού δυναμικού της χώρας. Αν και είχαν εμφανιστεί πολλούς αιώνες πριν, η χρήση τους καθιερώθηκε κατά τη Βυζαντινή περίοδο, γνωρίζοντας ακόμα μεγαλύτερη διάδοση κατά την περίοδο της Φραγκοκρατίας, κυρίως στο ανατολικό Αιγαίο αλλά και στην ενδοχώρα. Κατά κανόνα στεγάζονταν σε κυλινδρικά, πέτρινα, διώροφα κτίρια. Στον επάνω όροφο βρισκόταν ο άξονας και το σύστημα μετάδοσης της κίνησης, ενώ στον κάτω όροφο γινόταν η άλεση και αποθήκευση των σιτηρών. Τα πτερύγιά τους ήταν πάνινα, 5-15 μέτρα σε μήκος και πλάτος το 1/5 του μήκους τους. Ένας ανεμόμυλος μπορούσε να αλέσει 20-70 κιλά σιτηρών την ώρα, ανάλογα με την ένταση και τη φορά του ανέμου. Σήμερα οι περισσότεροι ανεμόμυλοι έχουν ερειπωθεί και διατηρούνται ελάχιστοι, κυρίως για τουριστικούς λόγους.
Μια παραλλαγή ανεμόμυλου χρησιμοποιήθηκε στο οροπέδιο του Λασιθίου στην Κρήτη, για την άντληση νερού. Αυτοί ήταν σιδερένιες κατασκευές με πάνινα πτερύγια. Από τους 6.000 που υπολογίζεται ότι υπήρχαν στις αρχές του 20ου αιώνα, σήμερα λειτουργούν περίπου οι χίλιοι. Πολλοί από αυτούς διαθέτουν τέσσερα πτερύγια.